9 Kasım 2017 Perşembe

Ethereum’da Neler Oluyor


Ethereum’da Neler Oluyor?


Ethereum Vakfı’ndan Martin Swende bazı Parite cüzdanlarını etkileyen bir bug üzerinde durdu, ancak herhangi bir çözüm öne sürmedi.
GitHub’da devops199 kullanıcı isimli bilinmeyen biri bazı Parite cüzdanları ile ilişkili kütüphane sözleşmelerini öldürerek, 500,000 Ether‘i dondurdu; bundan iki gün sonra ise Ethereum Vakfı’nın güvenlik müdürü Martin Swende ETHNews’e “Bu duruma bu fonlara bir “hard fork” (blockchain‘e kalıcı zarar veren, protokol güncellemesi gerektiren müdahale) ile müdahale edilmeden açılamayacağı objektif gerçeği olarak bakıyorum.” açıklamasını yaptı.
Ayrıca böyle bir revizyonun uygulanmasında karşılaşılan güçlüklerin “teknik doğasından çok politik” olduğunu ve böyle bir harekette bulunmaya devam etmenin Ethereum topluluğundan daha fazla insanın tepkisine neden olacağını söyledi. Böyle bir muhalefet muhtemelen Ethereum blockchain’inin değişmezliği üzerinde kuşku uyandırma, potansiyel olarak kullanıcıların platformu terk etmesi ve Ether’in değerinin düşmesi gibi korkularla tetikleniyor.
Yalnızca hardfork yoluyla uygulanabilecek bir olası çözüm, EIP156 olarak anılan Ethereum Geliştirme Teklifi‘dir. İlk defa 14 Ekim 2016’da GitHub’da Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin tarafından tanımlanan Ethereum’un bu düzenlemeleri, “donmuş hesaplarda ether’i veya varlıkları bulunan kullanıcıların varlıklarını geri çekmelerine” izin verebilir. Bu konudaki orjinal yazısında, Buterin“bu teklifin çekişmeli olması gibi bir risk var; bu teklifin diğerlerinden daha elverişli olmasına rağmen insanlar bunu bir ‘teknik gelişme’ olmasından çok ‘kurtarma’ olarak algılayabilirler.”
Swende, 8 Kasım 2017’de yayınlanan EIP156 hakkındaki bir yorumda, şemanın nasıl değiştirilebileceğine dair birkaç öneri sundu; “Ben teknik olanakları burada keşfediyorum, ileriye dönük herhangi bir yolu desteklemiyorum.” Swende, ETHNews’e yapılan yorumlarda “Umarım nasıl ilerleyeceğimize dair bu tartışma, vakfın merkezi bir otorite olarak davranmasına gerek duymadan da sürdürülebilir.” dedi. Yaptığı başka açıklamalarda, çözüm arayışının zaman-duyarlı olmadığını ve “bu nedenle yönetim süreci bence acele etmeden ilerleyebiliyor” dedi.
Buterin 8 Kasım’da Twitter’da kendini Parite bug’ı ile ilgili tartışmalardan uzak tutmak için bir yazı yazdı:
“Bilerek cüzdanlarla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyorum, ancak daha basit ve güvenli cüzdan kontratları veya mevcut güvenlik kodlarının denetimi ve doğrulaması üzerinde yapılan gayretli çalışmaları desteklediğimi belirtmek istiyorum.”

Bu arada, Parite bir websitesinde hesaplarının dondurulduğundan kuşkulanan kullanıcıların bunu öğrenebileceklerini açıkladı. Siteye göre, bu zafiyet 573 kullanıcıya ait 584 cüzdanı etkiledi. Uyarı aynı zamanda etkilenmiş kullanıcıların yazabileceği bir e-posta adresini içeriyor ve “durumun araştırılacağı ve olası tüm çözümlerin keşfedileceği” garantisi veriliyor.

0 yorum: